torsdag 6 januari 2011

Här kommer det!

Receptet på chokladkakan á la Petersson! :-)

4 ägg
4 dl mjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
150 g margarin
Kokos till garnering

Smält margarinet i sockerkaksformen (därmed smörjs också formen).
Blanda ihop mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker.

Vispa ägg och socker. Blanda i mjölblandningen. Tillsätt sedan mjölken och margarinet.

Häll smeten i en sockerkaksform som tål micro. (Om man nu har lyckats inskaffa en sådan.. ;-)

Tillaga sedan i micron på medeleffekt i 4 min. Sedan på full effekt i 5 min.

Det är själva tillagningen som är det "kritiska skedet". Tiden som är angiven är från när vi lagade denna i vår gamla micro från 80-talet.. Det kan alltså vara så att man behöver korta ner tiden i dagens moderna micros.. ;-)

När man vänder kakan uppochner och sedan tar bort formen så ska sås rinna ner för kakan (se bild i förra inlägget). Det är liksom såsen som gör hela kakan så om den uteblir och hela kakan blir "torr" så har man kört den för länge. Då får man korta ner tiden nästa gång! Garnera sedan med kokos.

Vi gjorde ofta denna tills kvällsfikat, dels för att det gick så fort, dels för att det är ingredienser som man nästan alltid har hemma.

Lycka till!! :-D

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lugn Alex!! I egenskap av Sandras faster och uppvuxen i Ryd borde jag ha fått testa den berömda kladdkakan men icke!
Dock vet jag att det går bra i silikonform eller rättare sagt "tanterna" på mitt jobb vet det. Var försiktig bara för dessa är sladdriga speciellt när de är varma.
Lycka till!

Malin sa...

Perfekt! Tack snälla TT! Detta måste provas, skall bara införskaffa en silikonform först :-)

Sandra sa...

Faster: Då är det på tiden att du ber pappa kavla upp ärmarna i köket nästa gång du är hemma. :-)

Malin: Lycka till! :-)