torsdag 21 maj 2009

Pärt one: Ett pulserande New York!

Nu har vi äntligen landat lite hos Malin och Jonas i Austin efter fyra dagar i New York. Och nej, det är inte felstavat i rubriken, makarna Malin och Jonas heter nämligen Pärt. ;) New York har varit fantastiskt och vi har hunnit med betydligt mer än vad vi planerade från början. Eftersom vi reser med en liten tjej så ville vi inte boka upp för mycket aktiviteter utan ta dagarna lite som de kom. Men det visade sig att Molly är hur cool (måste ju anamma ett av de vanligaste uttrycken här i Amerika) som helst! Hon har varit jätteduktig! Flygresan hit gick över förväntan, en eloge till SAS som erbjuder liggkorgar till småbarn!! Den var helt suverän, Molly kunde både sova och sitta och leka i den. Hon fick dessutom en liten kompis bredvid som hette Eli och var 9 månader, detta gjorde resan ännu mer intressant!

När vi landade i New York begav vi oss till vårt hotell i närheten av Times Square. Trots att standarden inte var den bästa på rummet (trots det dyra priset) så var det jätteskönt att bo på Manhattan då man hade gångavstånd till det mesta. Vi var ganska trötta men försökte hålla både oss och Molly vakna så att vi inte skulle vakna jättepigga klockan tre på morgonen. Och jag måste säga att det har gått himla bra med jetlagen både vad gäller oss men framförallt med Molly. Hon har nästan från första natten kommit in i de sovrutiner som vi har hemma. Jätteskönt!

Times Square - i hjärtat av New York

På fredag morgon klev vi så upp redo för att utforska New York. Vi hade två punkter på dagens lista; Frihetsgudinnan och Empire State Building. Vi startade med det förstnämnda och kl 10 satt vi på en båt på väg ut till Liberty Island. Vi hade bra platser och lyckade plåta både en och annan bild av damen i grönt. När vi väl kom fram och skulle klättra upp i frihetsgudinnan så stötte vi på ett vanligt fenomen här i USA sedan elfte september; en oerhörd säkerhetskontroll. Vi stod i kö i säkert 45 min innan vi kunde gå upp! Men det var värt det, fantastisk utsikt.

Frihetsgudinnan sedd från båten


Utsikt mot Manhattan från Frihetsgudinnans fötter

"Hyfsat" lunchställe ;)

Ännu bättre utsikt fick vi från nästa utflyktsmål; Empire State Building. Som den högsta byggnaden i New York erbjuder den en fantastikt utsikt! Även denna turistmagnet innebar en hel den köande men Molly höll modet uppe!

Empire State Building

Molly höll humöret uppe trots dom lååånga köerna

AIK on top of the world

Schysst utsikt från den smickrande höjden
på 86:e våningen!


På lördagen var det sedan dags att träffa de första släktingarna. Min pappa sysslar en hel del med släktforskning och innan vår avresa hade vi bokat träff med några av dem. Under lördagen träffade vi så Ted, Karleen, Tom och Denise (som är släktingar på min mammas sida). Det var fantastiskt roligt att spendera dagen med dessa "uramerikanare" (om det nu finns ett sådant uttryck). Vi promenerade en hel del runt i staden och åt en trevlig lunch på Tavern on the Green i Central Park. Vi såg inte mycket av Molly den dagen då hon oftast befann sig i någon av släktingarnas famn. Skön avlastning för mig och Tobbe! :-) Det blev en heldag med tjocka släkten och vi stupade i säng tidigt på lördagen!

Det inmundades faktiskt en god sallad av herr Hedberg
på Tavern on the Green

Denise tog otroligt god hand om Molly mus!

Presenter i massor utdelades, bl.a. denna klassiska
tröja som vi alla i Sverige använder, eller hur? ;)

Tom tackade Molly för presenten och Molly sa
varsågod på ett typiskt svenskt sätt, genom att
dra i skägget

På söndagen var det sedan dags för ytterligare en släktträff, denna gång träffade vi Eric och Molly som är kusiner på min pappas sida. Måste säga att det är otroligt smidigt att ha släkt lite här och var, det är alltid kul att träffa äkta amerikanare samt att man kan få lite bra tips på saker att se eller göra.

Med Molly och Eric i Bryant Park, precis bakom
New York Public Library som syns i bakgrunden

På eftermiddagen var det sedan dags för den aktivitet som Tobbe kanske mest såg fram emot; baseball på Yankee Stadium. Vad passar då bättre än att lämna över ordet till Tobbe!

Tackar tackar! Fantastisk resumé av helgen hittills Sandra. =)
Yankee Stadium var så häftigt att se då den är helt nybyggd inför årets säsong. Det märktes att den var ny, var oerhört fräsch och luftig jämfört med den gamla som märkligt nog står kvar på andra sidan gatan... När vi kom in så bjöds alla barn på ett gratis baseball-trä och så även Molly, den var faktiskt riktig med datumet instämplat plus loggan för "invignings-året".
Matchen vi bevittnade var mellan Yankees och Twins (från Minnesota) och vi fick se ett livs levande homerun av "A-Rod" (Alex Rodriguez) i den sjätte (tror jag) inningen!! Det var inte så mycket action fram tills dess men efter det så var trycket på arenan betydligt bättre, just då så kändes det som att vrålet hördes hela vägen ner till Frihetsgudinnan! I den åttonde inningen så började regnet dugga i ett redan innan kallt väder, tempen låg på knappa 16-17 grader och Molly började bli lite trött efter 2,5 timmars baseball så vi bestämde oss för att bege oss iväg. Ställningen var då 2-2 och efteråt när vi kom tillbaka till hotellrummet fick vi se att Johnny Damon avgjorde matchen i den tionde inningen med ytterligare en homerun!

Nya Yankee Stadium med sina dryga 52 000 (!)
platser var mäktig att se

Hela helgen i NY har varit så jäkla cool och vi kan inte riktigt fatta att det faktiskt är vi på bilderna! =) Vi tänkte avsluta detta otroligt långa kapitel med lite blandade bilder från helgen som varit.
Kram på er alla!

PS. I nästa avsnitt som kommer i helgen så kommer vi att lägga upp lite bilder från veckan som gått här i Texas, håll utkik efter det! =)

PS2. To Ted, Karleen, Tom, Denise, Eric and Molly; thank you so MUCH for letting us meet up with all of you guys! We've had the best time i NY and you're the sweetiest! We hope to see you all again, either in the US or in Sweden! Big swedish hugs to you all!


Stötte på Spiderman nere vid hamnen
(vid båten som tog oss till Liberty Island),
jäkla schysst kille det där


King Kong, som vi mötte utanför hissarna
i Empire State Building, var trevlig han med,
TV:n vinklar verkligen med sanningen om folk

Dom hade väldigt duktiga trädgårdsmästare
i Tavern on the Green, här står King Kong
bakom busk-skulpturerna av Denise, Tom,
Molly och Sandra

St. Patrick's katedral - otroligt coolt att
se en sådan gammal byggnad insprängd
mellan alla skyskrapor


Självklart så tog vi en sväng förbi
Rockerfeller Center

Molly och Eric tog oss till Grand Central Station
(vars korrekta namn faktiskt är Grand Central Terminal)

Let's go Yankees!

Cheese fries - snuskigt gott...! =D

Jeep Liberty - vårt färdmedel under dom tio
dagarna i Texas men mer om våra äventyr i
Austin och resten av Texas om några dagar!

4 kommentarer:

AlexandLisa sa...

Mein gott vilket fantastiskt härligt inlägg (otroligt snygg övergång också =).

Det är inte lite så att man önskar att vi hade åkt över dit också.

Grymt inlägg som sagt, var riktigt kul att läsa.

PS: Anders Svensson skadad för kvällens match Tobbe =)

Lisa sa...

Vilken fantastisk semester ni verkar ha! Grymt kul! Nu har vi landat hos er och känner oss både hemmastadda och hemmavana :) Tack för att vi får bo här! Nu ska strax Norah o jag åka ner till småland men först ska vi se AIK slå Elfsborg. Hälsa makarna Pärt!

Nathalie & Matilda sa...

Hej! Vad mysigt ni verkar ha det, skönt att även Molly uppskattar resan så här långt! Med oss är det bra, Matilda är lite småfebrig (som vanligt..) men hon är lika glad och full med bus ändå! Packningen går framåt och på lördag blir det bröllop! Planen är att flyttlaset ska gå på onsdag den 28e så vi har tid på oss att städa! Hoppas resan fortsätter att vara så mysig och rolig som den hittils varit för er! Ge Molly MASSA pussar från oss! Ta hand om er! Kram Nathalie & Matilda

Nathalie & Matilda sa...

Onsdag 27e menar jag förstås... :-)